Dzień Pikantnych Potraw!

Dziś, czyli 16 stycznia 2018r. jest Dzień Pikantnych Potraw.

W Polsce święto jeszcze mało znane jednak coraz popularniejsze za sprawą restauracji oraz barów serwujących w tym dniu pikantne potrawy, napoje oraz desery.

Świętować można także w domu doprawiając danie pieprzem białym, czarnym lub cayenne, chilli, czosnkiem lub japońskim chrzanem wasabi.

Osoby cierpiące na schorzenia gastryczne powinny jednak wykluczyć z diety pikantne przyprawy.

Pikantne potrawy źródłem zdrowia!

Chilli:
• poprawia stan systemu krwionośnego – zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie ze skrzepami krwi;
• obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) – przez co zapobiega zawałom;
• jest bogate w witaminy A i C, wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych;
• naukowcy sugerują także, że potrawy z chili są w stanie obniżyć ciśnienie krwi;
• pomaga na przeziębienie i grypę – działa napotnie i odtyka nos;
• ułatwia oddychanie osobom cierpiącym na astmę i infekcje płuc;
• poprawia humor – bo zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu;

Curry:
• kapsaicyna, którą zawierają potrawy z chili i curry, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów – ta substancja spowalnia rozwój komórek rakowych, a czasem powoduje nawet ich obumieranie;
• kapsaicyna może być pomocna w leczeniu wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka!

Pieprz:
• pieprz czarny (zmieszany w niewielkiej ilości z cynamonem) może być stosowany do zmniejszania bólów migrenowych;
• wódka z pieprzem pomaga na niestrawność i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – obstrukcję, nudności;
• wywar z pieprzu pomocny jest przy zbijaniu gorączki;
• pomaga w walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem;
• łagodzi objawy wzdęć;
• działa moczopędnie;

Papryka:
• substancje czynne zawarte w papryce działają lekko diuretyczne – przyspieszają wydalanie płynów z organizmu – co wpływa na obniżenie ciśnienie krwi;
• są też pomocne w leczeniu schorzeń układu trawiennego – przyspieszają wydzielanie soków trawiennych, łagodzą wzdęcia i zapobiegają obstrukcjom (papryka mielona działa mocniej niż świeża);
• poprawia apetyt, bo pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych;
• powoduje wzrost temperatury ciała, wzmaga się aktywność wydzielania gruczołów potowych i łojowych, czyli po prostu – rozgrzewa;

Pozdrawiamy, Zespół Firmy Janiak. 🙂

Polub na na Facebook
Share On Youtube