Czy słyszeliście o niebieskiej kukurydzy?

Jeśli nie, to poniżej kilka słów o tej nowince!

Generalnie odmiany niebieskiej kukurydzy można spotkać na polach w Meksyku oraz południowo-zachodnich stanach USA.
Ale okazuje się, że można je podziwiać także na polskich polach!

Błękitna kukurydza (znana również jako kukurydza Hopi) jest odmianą kukurydzy krzemionkowej uprawianej w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych.
Jest to jeden z głównych typów kukurydzy stosowanych w tradycyjnej południowej i środkowej meksykańskiej żywności znanej jako tlacoyo.
Wykorzystuje się ją także do wytwarzania pieczywa.
To było pierwotnie opracowane przez Hopi i pozostaje zasadniczą częścią potraw Hopi, takich jak chleb piki.
Niebieski mąka kukurydziana to mączka z kukurydzy, która jest uziemiona z pełnej niebieskiej kukurydzy i ma słodki smak.
Jest to również podstawa nowej kuchni meksykańskiej stosowanej powszechnie do tortilli.

Nasiona wysadzamy wprost do gruntu po ostatnich przymrozkach.
Sadzimy na głębokość 2,5cm w 10cm odstępach.
Podlewanie regularne, każde przesuszenie gleby może zmniejszyć wielkość i jakość plonów.
Kiełkowanie do 2-3 tygodni.
Gotowa do zbiorów po 4-5 miesiącach.
Stanowisko w pełnym słońcu.

Pozdrawiamy, Zespół Firmy Janiak

Polub na na Facebook
Share On Youtube