Nie bądźmy obojętni.
Pamiętajmy, że w zimie bezbronne zwierzęta, zwłaszcza ptaki, liczą na naszą pomoc.
Gdzie ustawić karmnik dla ptaków?
Karmnik dla ptaków powinien znaleźć się w zacisznym miejscu, najlepiej w pobliżu drzew i krzewów.
Osoby mieszkające w bloku mogą zamocować karmnik przy parapecie okna.
W tym wypadku należy sprawdzić, czy jest on odpowiednio i stabilnie umocowany.
Dzięki takiemu umiejscowieniu, będzie można podziwiać ptaki z wnętrza mieszkania.
Ogród również będzie wspaniałym miejscem na umieszczenie tego przedmiotu.
Karmnik powinien znaleźć się w jego południowej części, ponieważ szybciej topinieje w niej śnieg.
Należy go umocować na wysokości około 200 cm nad ziemią, aby drapieżniki nie mogły się do niego dostać.
Może stać na pojedynczym słupku lub wysokim drzewie.
Czym dokarmiać ptaki?
Sikory – poza tradycyjnym kawałkiem słoniny możemy serwować nasiona słonecznika (łuskane lub w łupinach).
Pamiętajmy, że słonina musi być surowa, bez przypraw i nie może wisieć dłużej niż 3-4 tygodnie.
Trzeba ją zdejmować przy temperaturze powyżej zera, gdyż wtedy szybko jełczeje i staje się szkodliwa.
Wróble i mazurki – odpowiednie dla nich są rożne odmiany prosa, drobne kasze i łuskany słonecznik.
Pamiętajmy, że sól, dodatki chemiczne i przyprawy, które znajdują się w resztkach z naszych stołów, są dla ptaków szkodliwe i powodują u nich poważne choroby.
Dziś, czyli 23 stycznia jest Dzień bez Opakowań Foliowych.
Dzień bez Opakowań Foliowych to dobry czas, by zadbać o środowisko naturalne i ograniczyć korzystanie z foliowych reklamówek.
Stosowanie foliowych opakowań, zwłaszcza reklamówek na zakupy, w znacznym stopniu przyczynia się do degradacji naszej planety.
Śmieci te potrafią rozkładać się nawet do 500 lat, uwalniając przy tym toksyczne substancje.
Niektóre z sieci sklepów na świecie całkowicie zrezygnowały z foliowych toreb lub zamieniły je na torby biodegradowalne.
Powoli ta eko- moda dociera także do Polski.
Warto także zwrócić uwagę na potrzebę właściwej segregacji opakowań z tworzyw sztucznych.
Poddane recyklingowi będą mogły zostać powtórnie wykorzystane do produkcji innych artykułów.
Dziś, czyli 16 stycznia 2018r. jest Dzień Pikantnych Potraw.
W Polsce święto jeszcze mało znane jednak coraz popularniejsze za sprawą restauracji oraz barów serwujących w tym dniu pikantne potrawy, napoje oraz desery.
Świętować można także w domu doprawiając danie pieprzem białym, czarnym lub cayenne, chilli, czosnkiem lub japońskim chrzanem wasabi.
Osoby cierpiące na schorzenia gastryczne powinny jednak wykluczyć z diety pikantne przyprawy.
Pikantne potrawy źródłem zdrowia!
Chilli:
• poprawia stan systemu krwionośnego – zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie ze skrzepami krwi;
• obniża poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) – przez co zapobiega zawałom;
• jest bogate w witaminy A i C, wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych;
• naukowcy sugerują także, że potrawy z chili są w stanie obniżyć ciśnienie krwi;
• pomaga na przeziębienie i grypę – działa napotnie i odtyka nos;
• ułatwia oddychanie osobom cierpiącym na astmę i infekcje płuc;
• poprawia humor – bo zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu;
Curry:
• kapsaicyna, którą zawierają potrawy z chili i curry, obniża ryzyko wystąpienia nowotworów – ta substancja spowalnia rozwój komórek rakowych, a czasem powoduje nawet ich obumieranie;
• kapsaicyna może być pomocna w leczeniu wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka!
Pieprz:
• pieprz czarny (zmieszany w niewielkiej ilości z cynamonem) może być stosowany do zmniejszania bólów migrenowych;
• wódka z pieprzem pomaga na niestrawność i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – obstrukcję, nudności;
• wywar z pieprzu pomocny jest przy zbijaniu gorączki;
• pomaga w walce z przeziębieniem i uporczywym kaszlem;
• łagodzi objawy wzdęć;
• działa moczopędnie;
Papryka:
• substancje czynne zawarte w papryce działają lekko diuretyczne – przyspieszają wydalanie płynów z organizmu – co wpływa na obniżenie ciśnienie krwi;
• są też pomocne w leczeniu schorzeń układu trawiennego – przyspieszają wydzielanie soków trawiennych, łagodzą wzdęcia i zapobiegają obstrukcjom (papryka mielona działa mocniej niż świeża);
• poprawia apetyt, bo pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych;
• powoduje wzrost temperatury ciała, wzmaga się aktywność wydzielania gruczołów potowych i łojowych, czyli po prostu – rozgrzewa;